Libanonilainen internet-vaikuttaja: eurooppalaisten on uskallettava haastaa teknologiajätit oikeuteen

Internet nähdään usein vain sosiaalisen median kautta ja enimmäkseen positiivisena ilmiönä. Libanonilaisen Social Media Exchangen (SMEX) johtaja Mohamad Najem näkee internetin, sosiaalisen median ja toimintaamme jatkuvasti seuraavat sovellukset myös myös todellisena uhkana vapaalle kansalaistoiminnalle. Parhaimmillaan sosiaalinen media on hänen mukaansa yksi työkalu muutoksen saamiseksi, mutta ei koskaan ratkaisu itsessään.

Internetin nurja puoli kansalaisaktivismin ja aktiivisuuden kannalta on, että teknologia helpottaa valvontaa. Käyttäjätietojen kerääminen itsessään on ongelmallinen ilmiö, mutta tietojen päätyminen ei-demokraattisten valtioiden käyttöön uhkaa ihmishenkiä. Esimerkkinä huolestuttavasta kehityksestä Najem mainitsee Saudi-Arabian tekemän sijoituksen taksisovellus Uberiin ja painottaa, että erityisesti Khashoggin murhan jälkeen uhka tulee ottaa vakavasti.

Najemilla on sanottavaa myös suomalaisille ja muille, joiden asuinmaissa ilmaisunvapauden tila on hyvä. Teknologiayritysten kuten Googlen ja Facebookin toimintaa voidaan rajoittaa laeilla, kuten esimerkiksi tehtiin EU:n GDPR-asetuksessa. Laeista on kuitenkin hyötyä vain, jos kansalaiset rohkenevat tarvittaessa haastaa sääntöjä rikkovat yritykset oikeuteen . Maissa, joissa oikeusjärjestelmä tämän mahdollistaa, olisi kansalaisten ehdottomasti toimittava näin, korostaa Najem.

Mohamad Najem puhui Anna Lindh -säätiön Suomen verkoston ja Ulkomaantoimittajien yhdistyksen kutsumana Maailma Kylässä -festivaaleilla 25.5.2019. Najem koordinoi Lähi-idän alueen suurimman internet-oikeuksiin keskittyvän konferenssin järjestelyitä. Lue lisää Bread and Net -konferenssista.

Kuvassa Mohamad Najem ja haastattelija Sanna Raita-aho. Kuvan lähde: Suomen Anna Lindh -verkosto