TOUKOKUU 2023 MAY

NEWSLETTER – UUTISKIRJE

Hyvät jäsenet,

Tässä Uutiskirje kesän kolkuttaessa ovea ja aurinkoiset päivät odottavat! Ohessa osa jäsenorganisaatioiden aktiviteeteista. Olettehan yhteydessä jos haluatte nostaa esiin tapahtumaanne tai toimintaanne!

Aurinkoista kesää 2023!

Dear Members, 

A Newsletter when summer is at the door and all the sunshine still to be enjoyed! Here small selection of what is going to happen and has recently happened amongst our members.

Please be in touch if you want to promote any of your events etc!

Wishing you a warm and sunny summer 2023!

AJANKOHTAISTA – HAPPENINGS 2023

YK-päivä

NUORTEN OSAAMISEN PÄIVÄ

Aika

15.7.2023

Kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan maailmassa on peräti 64 miljoonaa työtöntä nuorta. Nuorten työttömyysaste onkin arviolta kolme kertaa suurempi kuin aikuisten. Nuorisotyöttömyys on suuri huolenaihe sekä teollisuusmaissa että kehitysmaissa.

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/nuorten-osaamisen-paiva

Kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan maailmassa on peräti 64 miljoonaa työtöntä nuorta. Nuorten työttömyysaste onkin arviolta kolme kertaa suurempi kuin aikuisten. Nuorisotyöttömyys on suuri huolenaihe sekä teollisuusmaissa että kehitysmaissa.
YK:n yleiskokous julisti vuonna 2014 15. heinäkuuta nuorten osaamisen päiväksi. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esiin ammattitaidon ja osaamisen merkitys nuorten työllistymisen parantamisessa. Päivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015.

• Maailmassa joka viides nuori ihminen on vailla työtä, koulutusta ja harjoittelua. Näistä nuorista valtaosa on naisia. 

• Nuorten määrä maailmassa kasvoi 139 miljoonalla (vuosien 1997 ja 2017 välisenä aikana), mutta nuoren työssäkäyvän väestön määrä laski 58,7 miljoonalla.

• Koronapandemian vuoksi alle 25-vuotiaat nuoret oavt kolme kertaa suuremman työttömyysuhan alla kuin aikuiset. Tällä hetkellä ainakin joka kuudes nuori on työtön koronapandemian seurauksena.

Teemapäivän virallinen kotisivu

World Oceans Day! 

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-merien-paiva

Alun perin merien päivän idea syntyi Rion kestävän kehityksen huippukokouksessa
vuonna 1992, mutta virallisesti päivä päätyi YK-kalenteriin yleiskokouksen päätöksen myötä vuonna 2008.

World Oceans Day:

 

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-merien-paiva

Valtameremme lämpötiloineen, virtoineen ja elämänmuotoineen pitävät yllä ihmiselämää tekemällä maapallostamme elinkelpoisen. Juomavetemme, sään ääri-ilmiöt, rantaviivamme, suurin osa ruuastamme, kauppareittimme ja joka hengittämämme happi ovat merien säännöstelemiä. Tästä syystä meriemme suojelu on tärkeä resurssi osana kestävää tulevaisuuttamme – varsinkin kun joudumme yhä useammin ajattelemaan sitä resurssina, joka joudumme suojelemaan omilta tekosiltamme.

Alun perin merien päivän idea syntyi Rion kestävän kehityksen huippukokouksessa vuonna 1992, mutta virallisesti päivä päätyi YK-kalenteriin yleiskokouksen päätöksen myötä vuonna 2008.

Yhä useammin valtameret päätyvät jokapäiväiseen uutisvirtaamme esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden, merenpinnan nousun, uusien merireittien avautumisen tai vaikkapa merissä kelluvan muovijätteen myötä. Tätä kuoriintuntuvammin ymmärrämme myös sen, kuinka tärkeää merien suojelu on.

Katso uusi, upea YK:n valokuva- ja julistenäyttely täältä

Click on the link above for a UN exhibition of photos and ads

Digitaaliset koulutushaasteet

Olemisella on kokemusta vastata koulutushaasteisiin luomalla asianmukainen pedagoginen digitaalinen painopiste. Yleistä kiinnostustamme digitaaliseen oppimiseen ja opettamiseen on kehitetty viime vuosina tutkimusprojekteissa, joissa keskitytään kognitiivisiin ja kokeellisiin oppimispolkuihin.

https://ulkomaantoimittajat.fi/

Association of Finnish Foreign Affairs Journalists is an organization aiming to assist and promote reporters of foreign affairs in their work. The association is meant to increase the professional possibilities of the reporters and intensify dialogue between journalists and essential actors and organization in the field of foreign issues. The association of Finnish Foreign Affairs Journalists organizes on regular basis different kinds of meetings and conversational events. The association aims to organize trips abroad at least once a year.

Ulkomaantoimittajien yhdistys on ulkomaantoimittajien asioita ja etuja ajava järjestö. Yhdistyksen hallitus järjestää säännöllisesti suurlähetystövierailuita, yritysvierailuita ja keskustelutilaisuuksia. Tarjoamme jäsenenille myös alan koulutusta. Vierailemme vuosittain Ulkoministeriössä ja suurimmissa suurlähetystöissä.

Vuoden 2023 hallituksen puheenjohtaja on Pekka Virolainen. Vuosikokous pidetään vuosittain helmikuussa.

Intian suurlähetystön vierailu

_______________________________________________________________________________________________

HELMIKUU 2023 FEBRUARY

NEWSLETTER – UUTISKIRJE


Hyvät jäsenemme
, ohessa Newsletter Uutiskirjeemme näin keväthankien kutsuessa! Tässä poiminta tulevista ja vastikään menneistäkin tapahtumista jäsenistössämme.

Olkaa mielellään yhteydessä jos haluatte näkyvyyttä esim kirjeemme kautta.

Hyvää talvikauden jatkoa!

Dear Members, here a Newsletter whilst the winter & skis are still is calling! Just a small selection of what is going to happen and has recently happened amongst our members.

Please be in touch if you want to promote any of your events etc!

Have a good week!

Bästa medlemmar, här ett Nyhetsbrev Newsletter medan skidspåret ännu kallar! Här ett axplock om kommande och nyligen förverkligade evenemang från medlemskåren.

Om ni vill få synlighet via oss tex via nyhetsbrevet, vänligen ta kontakt med undertecknad

Ha en skön vårvinter!

NEWSLETTER 2023

Terveisiä Marseillesta! Greetings from Marseilles!

Kansalliset ALF verkostokoordinoijat tapasivat Ranskassa

Kansainvälisen Anna Lindh -säätiön järjestämä vuotuinen tapaaminen järjestettiin Marseillessa Ranskassa 30.1.-1.2.2023. Tapaamisia on ollut tapana järjestään vähintään kerran vuodessa jossain maassa missä on ALF toimintaa. Koronan aikana tapaamiset olivat tietenkin verkossa. Oli siis ensimmäinen live-tapaaminen usean vuoden tauon jälkeen. Meille Villa Elbalaisille tämä oli ensimmäinen, koska meidät valittiin Suomen verkoston koordinaattoreiksi vasta viime vuoden syksyllä.

ALF:in tehtävähän on edistää yhteydenpitoa ja kulttuurien välisiä kohtaamisia Välimeren maiden sekä eurooppalaisten maiden ihmisten välillä. Toimintana se voi olla erilaisten ryhmien tapaamisia, seminaareja, hankkeita etc. Yhteensä 42 maassa mukana on yli 4000 jäsenorganisaatiota ja Suomessa jo yli 100.

Tapaamiseen osallistui melkein kaikkien jäsenmaiden koordinaattorit. Tunnelma n. 50 henkilön tilaisuudessa oli juuri sellainen, kun voi olettaa; iloa, keskustelua ja kohtaamista eri kulttuurien tavoin. Oli upeaa olla osana sitä!

Kansainvälinen ALF-säätiö on uuden johtajan, Joseph Ferre’n, myötä uudistanut rakenteet, toimintatavat ja rahoituskuviot. Eri maiden koordinaattorit saavat erilaisia kiinteitä summia hallinnollisten asioiden hoitamisesta, kuten nettisivujen ylläpidosta, some-päivityksestä, jäsenrekisterin ajan tasalla pitämisestä, uutiskirjeiden julkaisemisesta etc. Summat ovat vaatimattomia, joten ainoastaan perusasioita saadaan hoidettua. Sen lisäksi voi hakea tukea kansallisten tapahtumien järjestämiseksi.

Tapaamisessa keskustelimme myös kansallisten koordinaattorien sekä jäsenten rooleista ja vastuista. Näiden työstämistä jatketaan koko vuoden ajan. Jos jollakin on ajatuksia ja kommentteja näiden osalta, otamme ne mielellämme vastaan.

Mediterranean Voices -hanke saa jatkoa, joskin vähän uudessa muodossa. Kerromme siitä lisää, kun tiedämme enemmän. Hanke on vielä kehitysvaiheessa.

Näin uuden kansallisen koordinaattorin näkökulmasta. Opimme paljon ja totesimme, että paljon on vielä selvitettävää ja kehitettävää. Kansainvälinen ALF tekee vuosittain sopimuksia kansallisten koordinaattoreiden kanssa, joten ensimmäinen vuotemme päättyy maaliskuun lopussa. Villa Elba on valmis jatkamaan tehtävässä, varsinkin nyt kun olemme vähän päässeet jyvälle mistä kaikesta on kysymys. 

Suomen koordinaattori Villa Elba

Celebrating the power and diversity of women as global leaders

http://afaes.fi/

http://afaes.fi/wp-content/uploads/2013/11/WhatsApp-Image-2023-02-25-at-21.25.00.jpeg

Saamelaisten päivä 6.2.23 Sámi álbmotbeaivi

Saamelaiset ovat Suomen ja Pohjoismaiden ainoa alkuperäiskansa. He asuvat Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Saamelaisille kansallispäivä on vuoden kohokohta, jolloin myös pohjoinen nykytaide esittäytyy. Helsingin citysaamelaiset juhlivat vuoden 2015 kansallispäivää Tavastiaklubilla Sápmi Klubba -tapahtumassa, jossa esitettiin rokkia, räppiä, joikua ja stand-upia.

Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja pohjoismaiden ainoa alkuperäiskansa. Pohjolan alkuperäiskansan juhlapäivän kunniaksi järjestetään lukuisia juhlallisuuksia eri puolilla Saamenmaata (saameksi Sápmi). Saamenmaa on pitkä kapea kaistale Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Saamelaisia asuu neljän valtion alueella – Suomessa noin 7000. Yhteistyön neljän eri maan saamelaiset aloittivat jo vuonna 1917 ja sen tarkoituksena on perinteisen elinkeinon, poronhoidon sekä saamelaiskulttuurin säilyttäminen. 

Saamelaisten päivää vietetään 6.2., sillä helmikuun 6. päivänä 1917 alkoi Norjan Trondheimissa ensimmäinen yhteispohjoismainen saamelaiskokous. Tuosta kokouksesta alkoi valtakuntien rajat ylittävä yhteistyö saamelaisten välillä. Saamelaisten kansallispäivä oli ensimmäistä kertaa suomalaisessa almanakassa vuonna 2004.

video of Sapmi people:
https://areena.yle.fi/1-4355104

map of Sapmi languages:
https://decolonialatlas.wordpress.com/2021/02/08/sapmi-the-sami-homelands/

Kevätkauden 2023 ohjelmaa

SARAB-illat


16.2. klo 18 Päivälehden museo / Auditorio, Ludviginkatu 2
kääntäjä, TM Jussi Seppälän aiheena on ”KATSAUS ARABIMAIDEN LEHDISTÖÖN”

Ennen sitä on tilaisuus tutustua maamme johtavan sanomalehden vaiheisiin oppaan johdolla klo 17.15-17.45 (pääsy ilmainen), ja myöhemmin SARABin uusi puheenjohtaja Bilal Qudisat esittäytyy.
http://www.sarab.fi/file/tapahtuu.html

FIIA FORUM 2023 MARCH 8th 

https://www.fiia.fi/

FINNISH INSTITUTE OF INTERNATIONAL AFFAIRS 

https://www.fiia.fi/en/news/news-en/fiia-forum-2023-keskittyy-globaaliin-jarjestykseen-ja-kiinaan
https://www.fiia.fi/en/program/the-center-on-global-orders-and-china

Ulkopoliittisen instituutin vuosittain järjestettävä FIIA Forum järjestetään  keskiviikkona 8.3.2023. FIIA Forumissa  nostetaan esille instituutin tutkimuksen keskeisiä teemoja. Tämän vuoden FIIA Forum keskittyy globaaliin järjestykseen ja Kiinaan, ja samalla tilaisuudessa lanseerataan aihetta tarkasteleva UPIn tutkimuskeskus, CORD (Globaalin järjestyksen ja Kiinan tutkimuskeskus, engl. Center on Global Orders and China).

Arabikansojen Ystävyysseura (AKYS)

Mitä AKYS tahtoo saada aikaan 2023? 15.2.2023
Vuosikokouksessa 30.3.2023 klo 18 Keskustakirjasto Oodissa, ryhmätilassa 5, päätetään toiminnasta hallituksen ehdottaman toimintasuunnitelman pohjalta: https://akys.kapsi.fi/wordpress/wp-content/uploads/2023/02/AKYS-toimintasuunnitelma-2023.pdf

http://www.akys.fi

MIRSAL IS LOOKING FOR AN ORGANISATION SPECIALIST!

February19,2023 | CurrentAffairs

NewsMirsal organization is looking for a specialist! 

Do you want to work in a multicultural ?and diverse environment

Would you like to 

get to know the Arabic culture more closely…  

Project 04

Towards Gender Equality

https://www.mirsal.fi/mirsal_projects/towards-gender-equality/

 This project is supported by Moniheli ry. We use intercultural dialogue and interaction as a tool to talk about gender-related issues. The project targets representatives of civil society in Capital Region of Helsinki. Together, we are issuing a joint declaration that civil society representatives can use as a checklist for respecting gender equality. The joint declaration will be shared with civil society representatives from all over Finland in final forum

MONIKA-NAISETLIITOLTA:

Lausunto eduskunnan hallintovaliokunnalle 7.2.2023

https://monikanaiset.fi/

Eduskunnan hallintovaliokunnalle 7.2.2023

Asia: HE 208/2022 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kotoutumisen edistämisestä ja siihen liittyviksi laeiksi

Monika-Naiset liitto kiittää mahdollisuudesta lausua hallituksen esityksestä uudeksi kotoutumislaiksi. Liitto on ollut kuultavana ja antanut kirjallisia lausuntoja valmistelun eri vaiheissa.
Lue lisää…https://monikanaiset.fi/lausunnot/lausunto-eduskunnan-hallintovaliokunnalle-7-2-2023/

Miten EU voi ehkäistä haitallista informaatiovaikuttamista ja disinformaatiota?

30.12.2022

Informaatiovaikuttaminen, eli järjestelmällinen yhteiskunnan
toimintakykyyn vaikuttaminen, ei ole ilmiönä uusi. Digitalisaatio
ja sosiaalinen media ovat kuitenkin lisänneet vaikuttamisen mittakaavaa
ja keinovalikoimaa. Euroopan Unionilla on merkittävä rooli informaatiovaikuttajan suitsijana mutta niin on yksittäisillä kansalaisillakin.

Anna Lindh Finnish National Network

Finland has been an active member of the Anna Lindh Foundation since the beginning in 2005. Currently there is over 100 members (CSOs and other organizations in addition to individual members) in the Finnish Network.

What does the Finnish Network do?

The Finnish network was without a mandated coordinator for the latter part of the year 2018. The Foundation of the Finnish Institute in the Middle East resumed as the head of the Finnish network at the beginning of 2019. For the spring of 2019, following activities have been planned: program at World Village festival, program at the Finnish Social Forum and also a network meet in May.

Previous activities:

In August 2017, a joint-project Anna Lindh Network Days for Intercultural Citizenship Education  was organized together with 9 other ALF National Networks.

Muuttuvat kaupungit/Changing Cities Project was a joint action of the Network members in 2015-2016. In autumn 2014 the common Network activity was the Middle Eastern Film & Arts Festival organized primarily by MEFA ry. In addition, the Network has in the past produced for instance a report on Imam training in Finland, an exhibition, seminars and panel discussions. Members of the Finnish Network have cooperated with i.e. Moroccan, Palestinian, Greek and Estonian ALF members in different projects. Individual members of the Network have also joined the seminars, workshops and other events organized by Anna Lindh Foundation around the Mediterranean region.

Finnish Network has published two books: Impivaarasta pyramideille – kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja suomalainen kansalaisyhteiskunta (2011) and A Flying Finn – Finnish Civil Society Actors in the Global Sphere (2013).

What does the Head of the Finnish Network do?

From July 2014 till May 2022 the Head of Network was Executive Anu Leinonen from the Foundation of the Finnish Institute in the Middle East. Until 2014 the Head of the Finnish Network was TAPRI and Professor Tuomo Melasuo. The Network Coordination is supported by the Secreteriat of the Anna Lindh Foundation in Alexandria, Egypt as well as the Ministry for Foreign Affairs in Finland.

The main goals for the coordination of the National Network are:

  • Strengthening the knowledge of cultures and civil societies of the Mediterranean countries in Finland
  • Activating the Finnish civil society actors in intercultural dialogue with the civil society actors in Mediterranean countries, particularly Middle Eastern and North African societies
  • Promoting the activities of the Anna Lindh Foundation in Finland
  • Extending the Finnish Network and its activities around the country
  • Counseling the members and helping them participate in the calls for proposals and other activities of the Anna Lindh Foundation.

Finnish National Network Rules NEW-RULES-ALF-Finland-rules-20.2.2023

List of the members in the Finnish Network