Tapahtuman kuvaus
Lämpimästi tervetuloa Pakolaisavun järjestämään seminaariin Ilmastonmuutos ja pakolaisuus: ihmiskuntaa ravistelevat globaalit ilmiöt! Seminaari järjestetään maanantaina 10.2. klo 12–15 Helsingissä Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa. Tapahtuma on kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.
Seminaari pureutuu kahteen valtionrajat ylittävään ilmiöön, ilmastonmuutokseen ja pakolaisuuteen. Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, mutta erityisen voimakkaasti se vaikuttaa jo valmiiksi haastavassa tilanteessa eläviin, esimerkiksi päiväntasaajan alueella. Pakolaiset ovat kaikkialla maailmassa erittäin haavoittuvassa asemassa, ja ilmastonmuutos uhkaa heidän päivittäistä selviytymistään. Vaikka pakolaiset tuottavat vain murto-osan maailman kasvihuonepäästöistä, elävät he usein alueilla, joita ilmastonmuutos koettelee kaikista rankimmin.
Ilmastonmuutos tulee myös vaikuttamaan siirtolaisuuteen ilmiönä: arviot ilmastosiirtolaisten määrästä vuoteen 2050 mennessä vaihtelevat 25 miljoonan ja jopa miljardin välillä, mutta yleisesti puhutaan 200 miljoonasta ilmastosiirtolaisesta. Pakolaisavun seminaarissa aihepiirin huippuasiantuntijat keskustelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksesta pakolaisten elämiin ja siirtolaisuuteen, eri toimijoiden rooleista sekä tulevaisuuden näkymistä.
Kahvitarjoilu klo 12.00–12.15
Roger Zetter, Oxfordin yliopiston emeritusprofessori ja Refugee Studies Centren entinen johtaja (englanniksi)
Johanna Sumuvuori, poliittinen valtiosihteeri, ulkoministeriö
Tauko
Outi Honkatukia, Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija
Henrik M. Nordentoft, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Pohjois-Euroopan edustaja (englanniksi)
Paneelikeskustelu: Kuvien politiikka: miten valokuvat kertovat tarinaa?
Moderoija: toimittaja Kirsi Alm-Siira
Keskustelijat: valokuvaaja Outi Neuvonen, vaikuttaja ja stylisti Claudia Cifu sekä Suomen Pakolaisavun viestinnän asiantuntija Anni Tervo.
Aihepiiriä käsittelevä valokuvanäyttely aukeaa samana päivänä Sanomatalossa. Näyttely tuo esiin pakolaisten kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Näyttely on esillä Sanomatalon Käytävägalleriassa kahden viikon ajan, minkä jälkeen se siirtyy Rikhardinkadun kirjastoon, missä se on nähtävissä 20.3. saakka.
Sekä seminaari että näyttely on tuotettu osana Frame, Voice, Report! -hanketta.