Rajat sulkeutuvat Euroopassa – kuinka käy demokratian ja kansalaisyhteiskunnan? -webinaarissa 8.4.2020 puhuttiin koronaan liittyen muun muassa kansainvälisen ja kansallisen suhteesta, autokratisaatiosta, demokratian maineesta ja kansalaisjärjestöjen kohtaamista varallisuuteen ja liikkuvuuteen liittyvistä ongelmista. Webinaari oli osa Suomen Anna Lindh -verkoston Keskiviikko-webinaarit sarjaa, jossa käsitellään verkoston toimintaan ja koronaan liittyviä teemoja.
Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palosen mukaan elämme nyt käpertymisen aikakautta, sillä korona on keskustelussa muuttunut globaalista kansalliseksi asiaksi. Hän totesi koronan olevan testi sekä länsimaisille hyvinvointivaltioille että demokratian maineelle. Pelkän kuolinmääristä puhumisen sijaan tulisi keskittyä korona-kriisiin ratkaisemiseen ja etsiä esimerkiksi uudenlaisia poliittis-taloudellisista ratkaisuja.
Demo Finlandin Jussi Kanner esitti, että jo ennen koronakriisiä demokratian määrä oli maailmalla kasvussa, mutta laatu laskemassa. Hän arveli kriisin mahdollisesti vahvistavan tätä autokratisaatiokehitystä kuten on jo ollut nähtävissä Unkarissa. Toisaalta, esimerkiksi Etiopialle poikkeustila on antanut aikaa valmistautua tuleviin vaaleihin paremmin. Euroopan ja Yhdysvaltojen reaktiot koronakriisiin tulevat vaikuttamaan siihen, kuinka maailmalla suhtaudutaan demokratiaan ja sen toimivuuteen, Kanner totesi.
Amnestyn Kaisa Korhonen puhui kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kohtaamista varallisuuteen ja liikkuvuuteen liittyvistä ongelmista koronakriisin aikana. Vaikka kriisi vie nyt pitkälti huomion, olisi tärkeää muistaa tarkkailla muitakin uutisia ja sitä, mitä politiikassa ja maailmalla koronan ohella tapahtuu. Korhonen muistutti myös kansalaisyhteiskunnan roolista vallan vahtikoirana.
Webinaarisarjan jatkuu keskiviikkoisin klo 14-15, ja seuraavaksi vuorossa on korona ja konfliktialueiden terveydenhuolto 15.4. Katso tulevat webinaarit täältä ja liity mukaan!