Tapahtuman kuvaus
27.5.2020, 13.00–14.15, Zoom
Taiteen areenoita tarvitaan kaikkialla. Itseilmaisu vahvistaa toimijuutta, luo osallisuudentunnetta ja rakentaa yhteisöjä. Voiko teatteri kaataa raja-aitoja kulttuurien välillä tai sirkus tukea uuden tulijan sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan? Miten yhteisöteatteri auttaa yhteiskunnan reuna-alueille joutuneita pääsemään kiinni elämään?
Suomen Anna Lindh -verkoston seitsemännessä keskiviikko-webinaarissa tarkastellaan yhteisötaidetta yhteiskunnallisen osallisuuden rakentamisessa. Kuulemme esimerkkejä dokumenttiteatterista kotoutumisen keinona, sirkuksesta nuorten identiteetin vahvistamisessa sekä vankilateatterin tuomista mahdollisuuksista.
Alustajina:
Sofia-Charlotta Kakko: Sirkus monikulttuurisia ryhmiä yhdistämässä
Sofia-Charlotta Kakko on toiminut sosiaalisen sirkuksen asiantuntijana valtakunnallisissa sirkushankkeissa yli 10 vuotta. Parhaillaan hän viimeistelee Lasten ja nuorten säätiöllä Sirkuksesta siivet elämään -hanketta, jossa maahanmuuttajanuoret eri puolilla Suomea vahvistavat sirkuksen avulla elämäntaitojaan ja oppivat suomen kieltä.
Laura Menard: Vankilateatterissa opitaan vapautta – yhteiskuntaan integroituminen draamallisin menetelmin suomalaisissa vankiloissa
Laura Menard on antropologi, joka työskentelee kansanterveystieteen lehtorina Sussexin yliopistossa. Vankilateatteria hän on tutkinut vuosina 2015–2018 Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian laitoksella. Tutkimusraportti on julkaistu Rikosseuraamuslaitoksen julkaisusarjassa 2/2018.
Jussi Lehtonen ja Harith Raad Salih: Toinen koti -hanke
Jussi Lehtonen on Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija, näyttelijä ja ohjaaja. Kiertuenäyttämö vie teatteriesityksiä erilaisiin hoitolaitoksiin ja vankiloihin sekä tekee yhteisöllisesti suuntautunutta dokumenttiteatteria. Lehtonen tekee parhaillaan taiteellista post doc -tutkimusta osana Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa ArtsEqual-hanketta. Hankkeessa tarkastellaan taidetta peruspalveluna ja pohditaan taiteen mahdollisuutta lisätä tasa-arvoa yhteiskunnassa. Harith Raad Salih on irakilaistaustainen näyttelijä, joka on esiintynyt mm. Kansallisteatterin dokumentaarisessa näytelmässä Toinen koti.
Kulttuurienvälisen dialogin teemat ovat ajankohtaisia myös koronakriisin aikaan. Suomen Anna Lindh -verkoston webinaarisarjassa keskustelemme verkostollemme tärkeistä aiheista keskiviikkoiltapäivisin, kukin omalta koneeltaan käsin. Webinaarin aloittavat tiiviit asiantuntija-alustukset, ja näiden jälkeen on aikaa kysymyksille, kommenteille ja keskustelulle.
Lisätietoja:
Inka Nokso-Koivisto, inka.nokso-koivisto@fime.fi, 040 732 0776
Ella Kaplas, ella.kaplas@fime.fi, 040 775 6877
Zoom-linkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille keskiviikkoaamuna.